Nedostupan dokument, obavezna prijava
Do not fill this:

Primjer sadržaja:

Otpis poreznog duga

7.11.2011, , Izvor: Verlag Dashöfer

Iznimni slučajevi kada je moguće otpisati dospjelo porezno dugovanje

     Porez koji se nije mogao naplatiti iz novčanih sredstava poreznog dužnika u redovnom postupku, može se naplatiti provođenjem mjera ovrhe iz njegove cjelokupne imovine, osim one imovine koja sukladno odredbama OPZ ne mogu biti predmetom pljenidbe.

     Ako se porezni dug ne može naplatiti ni u postupku ovrhe, može se u iznimnim slučajevima a sukladno odredbama čl. 137. OPZ otpisati kao nenaplativ:

  1. ako je ovršenik umro, a nije ostavio pokretnina ni nekretnina iz kojih bi se mogao naplatiti dospjeli porezni dug. Nasljednici odgovaraju za porezni dug ostavitelja do visine naslijeđene imovine, pa ako je ovršenik umro, a nije ostavio imovinu iz koje bi se mogao naplatiti porezni dug ili dio duga, isti se može otpisati kao nenaplativ.

  2. ako postoji pravomoćno rješenje o zaključenju stečajnog postupka nad pravnom osobom, a ne postoji osiguranje duga po osnovi poreznog jamstva, što znači da više ne postoji mogućnost naplate.

  3. ako bi izvršenje naplate poreznog duga dovelo u pitanje osnovne životne potrebe ovršenika i članove njegova kućanstva, porez se može iznimno, na zahtjev poreznog obveznika, otpisati u cijeloj svoti ili samo djelomično.

     Zahtjev za otpis duga podnosi se nadležnom poreznom tijelu prema prebivalištu ili uobičajenom boravištu ovršenika. O otpisu dospjelog poreznog duga na osnovi pisanog i obrazloženog zahtjeva poreznog obveznika i pisanog prijedloga pročelnika Područnog ureda, rješenjem odlučuje ravnatelj Porezne uprave.

...
Kraj primjera
...

Pristup ovom dokumentu imaju samo pretplatnici na on line knjigu Računovodstveno porezni savjetnik nakon prijave s korisničkim imenom i lozinkom


Pretplatite se Računovodstveno porezni savjetnik.

pretplata od 12 mjeseci pretplata od 6 meseci