Nedostupan dokument, obavezna prijava
Do not fill this:

Primjer sadržaja:

Promjena Zakona o PDV-u u svezi prava odbitka pretporeza kod osobnih automobila

26.3.2012, , Izvor: Verlag Dashöfer

Prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u koji je stupio na snagu 1.siječnja 2010. i primjenjivao se do 29.2.2012., bilo je propisano ograničenje odbitka pretporeza u iznosu od 30% po svim ulaznim računima koji se odnose na isporuku, uvoz ili najam osobnih automobila i drugih sredstava za osobni prijevoz.

Međutim, izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u koji se primjenjuje od 1.3.2012 (Nar. nov. br. 47/95 do 22/12) u daljnjem tekstu Zakona o PDV-u, te njegovog provedbenog propisa Pravilnika o PDV-u (Nar. nov. br. 149/09 do 25/12) u daljnjem tekstu Pravilnik o PDV-u, obveznicima PDV-a ograničava se u potpunosti pravo na odbitak pretporeza iskazanog na ulaznim računima za nabavu i najam osobnih automobila i drugih sredstava za osobni prijevoz, uključujući i nabavu svih dobara i usluga u svezi s tim dobrima.

Naime, sukladno čl. 20. st. 11.a Zakona o PDV-u porezni obveznik ne može odbiti pretporez za nabavu i najam plovila namijenjenih za razonodu, zrakoplova, osobnih automobila i drugih sredstava za osobni prijevoz, uključujući nabavu svih dobara i usluga u vezi s tim dobrima kao što su gorivo, ulje, investicijsko i tekuće održavanje i slično..

Pretporez koji se u 100% iznosu od 1.3.2012. ne može odbiti pri nabavi osobnih automobila, je nepovratni porez i postaje sastavni dio nabavne vrijednosti odnosno ukupnog iznosa ispostavljenog računa od strane dobavljača, te postaje sastavni dio osnovice za obračun amortizacije. Stoga poduzetnici u svojim poslovnim knjigama više i ne iskazuju odvojeno iznos pretporeza od nabavne vrijednosti osobnog automobila, radi čega su od 1.3.2012. a pri nabavi i korištenju osobnih automobila, poduzetnici koji su u sustavu PDV-a izjednačeni s poduzetnicima koji nisu upisani u registar obveznika PDV-a.

Kliknutím otvoríte obrázok v novom okneKliknutím otvoríte obrázok v novom okne

...
Kraj primjera
...

Pristup ovom dokumentu imaju samo pretplatnici na on line knjigu Računovodstveno porezni savjetnik nakon prijave s korisničkim imenom i lozinkom


Pretplatite se Računovodstveno porezni savjetnik.

pretplata od 12 mjeseci pretplata od 6 meseci