Input:

Aktualnosti kod neoporezive naknade troškova za odmor radnika (Hrvatska turistička kartica - "CRO kartica")

19.9.2022, , Izvor: Verlag Dashöfer

2022.18.1.1 Aktualnosti kod neoporezive naknade troškova za odmor radnika (Hrvatska turistička kartica – "CRO kartica")

Ivan Vidas, struč. spec. oec.

Hrvatska turistička kartica projekt je Vlade RH i Ministarstva turizma i sporta s ciljem povećanja potrošnje hrvatskih građana u ugostiteljstvu i turističkim sadržajima na području cijele Republike Hrvatske. Poslodavci mogu svojim radnicima isplatiti novčana sredstva u iznosu do 2.500 kuna neoporezivoga primitka godišnje, kojima nositelj turističke kartice može podmirivati svoje troškove za korištenje usluga i proizvoda unutar turističke ponude tijekom godine.

Turističkom karticom možete plaćati usluge smještaja i konzumaciju hrane i pića u ugostiteljskim objektima, usluge putničkih agencija i turoperatora, paket aranžmane, boravak u objektima privatnih iznajmljivača te najam brodova – ukratko, na svim mjestima koja prihvaćaju platne kartice.

Hrvatska turistička kartica predstavlja gospodarsku mjeru za poticanje potrošnje u ugostiteljstvu i turizmu u Republici Hrvatskoj, a uvedena je Odlukom o uvođenju mjere za poticanje potrošnje u ugostiteljstvu i turizmu u Republici Hrvatskoj. Ta mjera stoji na raspolaganju poslodavcima kao jedna u nizu neoporezivih isplata, a hoće li u konkretnom slučaju biti riječ o obvezi ili mogućnosti isplate, uređuje se izvorima radnog prava.

Odlukama o uvođenju Mjere za poticanje potrošnje u ugostiteljstvu i turizmu u Republici Hrvatskoj omogućuje se radnicima pristupačniji odmor kroz povećanje primitaka po osnovi rada. Službeni komercijalni naziv platnog instrumenta glasi "Hrvatska turistička kartica".

Hrvatskom turističkom karticom mogu se obavljati plaćanja putem POS aparata za usluge i to prema ovim skupinama djelatnosti iz Nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD):

- 55 Smještaj,

- 56 Djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića,

-


 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: