Input:

Bonitetna informacija BON-1 o trgovačkim društvima

9.5.2022, , Izvor: Verlag Dashöfer

2022.09.1.2 Bonitetna informacija BON-1 o trgovačkim društvima

Ivan Vidas, struč. spec. oec.

U svakodnevnom poslovanju, a s obzirom na trenutačnu situaciju na tržištu, kao i situaciju u gospodarstvu, sve veći broj poduzetnika ima potrebu za dodatnim sredstvima financiranja te ulaze u različite poslovne odnose npr. vjerovničko - dužničke, poslovna partnerstva kroz zajednička ulaganja, kupovine i prodaje poduzeća, kreditiranje, intervencije državnih organa u gospodarstvu i sl.

Kako bi ojačali svoju pregovaračku poziciju i izbjegli moguće rizike izuzetno je važno unaprijed spoznati osobine poslovnog partnera. Jedini način da izbjegnemo rizik poslovanja s prekomjerno zaduženim partnerima je ocjena boniteta i to svakako prije poslovne suradnje.

Bonitet poduzeća je ocjena likvidnosti i kreditne sposobnosti poduzeća, a u najširem smislu sveobuhvatna ocjena temeljena na analizi završnog računa i situacije poduzeća. U ovom širokom smislu ocjena boniteta odnosi se i na ocjenu ekonomskih pojava u poduzeću, oznaku neopipljive sigurnosti s obzirom na ugled poduzeća, unutarnju vrijednost, oznake koje u sebi sadrže ujedno i ocjenu likvidnosti i kreditne sposobnosti određene kompanije. Posljedica nepostojanja jednoznačnog boniteta


 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: