Input:

Službeno vozilo - odbitak poreza

29.7.2022, , Izvor: Verlag Dashöfer

2022.14.1.3 Službeno vozilo – odbitak poreza

univ. spec. oec. Ivan Horvatić, ovlašteni računovođa

Ovim člankom prikazuje se i približava čitatelju mogućnost dodjele službenog vozila na korištenje djelatniku, vlasniku i/ili osobi koja nije ni djelatnik ni vlasnik društva. Dodatno se želi istaknuti koje su porezne implikacije i potrebe obračuna poreza, kao što se i navodi koja zakonska regulativa regulira aspekte dodjele službenih vozila na korištenje u službene i privatne svrhe.

Uz navedeno želi se čitatelju dati ideja kako djelatnike potaknuti na lojalnost društvu za koje rade i/ili potaknuti na bolju efikasnost u svakodnevnom radu dodjelom benefita.

Pozitivni aspekti dodjele službenog vozila na raspolaganje djelatniku

Stimulacija zaposlenika dodjelom službenog vozila na raspolaganje predstavlja plaću u naravi te podliježe plaćanju poreza i doprinosa kao kod redovne plaće.

Svi troškovi nastali u vezi s korištenjem službenog vozila za poslodavca predstavljaju 100% porezno priznati trošak što u konačnici znači da će poslodavac platiti manji porez na dobit.

U današnje vrijeme je važno uz ugodno radno okruženje osigurati i lepezu dodatnih benefita koji će zaposlenike održavati motiviranima i angažiranima kako bi doprinosili uspjehu firme, a poslodavca činili atraktivnijim i konkurentnijim.

Odluka o dodjeli službenog vozila je za poslodavca značajna u smislu optimizacije poreznih davanja zbog mogućnosti priznavanja svih troškova povezanih s korištenjem vozila u 100% iznosu što utječe na umanjenje godišnje osnovice poreza na dobit pa onda i plaćanje manjeg poreza na dobit.

Kada poduzetnik po osnovi korištenja službenog automobila radniku obračunava plaću u naravi svi redovni troškovi


 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: